Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Бугарија

Бугарија е држава во југоисточна Европа. Се граничи со Турција, Романија, Србија, Македонија и Грција. Модерната бугарска држава е формирана во 1878 година.

По Втората светска војна земјата падна под советската сфера на влијание. По демократските промени во 1990 години, земјата се трансформираше во демократска држава со отворен пазар. Членка на НАТО од 2004 и на ЕУ од 2007 година.

Покажи повеќе написи