Божиќните панаѓури - машини за правење пари | Економија | DW | 15.12.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Божиќните панаѓури - машини за правење пари

Варено вино, зашеќерени јаболка, колбаси и еден куп кич! Германските божиќни панаѓури имаат долга традиција и се вистинска мамка за домашните и странски гости. На нив се прави обрт од милијарди евра. #DE_facto:

Во Германија има преку 2.500 божиќни панаѓури, ги посетуваат околу 300.000 луѓе. Секој посетител троши просечно околу 30 евра. Божиќните панаѓури значи се нешто како машини за правење пари. Вкупниот промет на нив изнесува меѓу 3 и 5 милијарди евра, но профитираат и околните дуќани, таксистите, јавниот превоз и хотелиерите. 

Најголем промет се остварува на штандовите за варено вино, околу 50.000 евра по штанд. 

Божиќните панаѓури во Германија имаат традиција долга речиси 600 години. Зошто Германците ги обожуваат, погледнете во видеото:

Гледај видео 02:45

Божиќните панаѓури - машини за правење пари

 

 

 

 

 
 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама