Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Берлин

Берлин е главен град на Сојузна Република Германија. Со население од околу 3,5 милиони луѓе тој е и најголем град во земјата. Тој е популарна туристичка дестинација и голем културен центар

Првите записи за Берлин датираат од 12 век. Во периодот по Втората светска војна, градот е поделен на источен и западен со Берлинскиот ѕид. Од 1990 година е главен град на повторно обединетата Германија.

Покажи повеќе написи