Балкан: Добрите луѓе си заминуваат | Информации и анализи за Балкан | DW | 01.03.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Балкан

Балкан: Добрите луѓе си заминуваат

Западнобалканските земји се соочени со огромен „одлив на мозоци“, со иселување на висококвалификувана работна сила.

Од Србија во последните две децении заминале 300.000 млади образовани луѓе. Слична е ситуацијата и во БиХ, но и во Хрватска, иако е членка на ЕУ. Хрватската министерка за образование предложи од иселените медицинари да се побара да вратат дел од трошоците за студирање. 

Гледај видео 03:00

Балкан: Добрите луѓе си заминуваат

Читајте нѐ и преку апликацијата на ДВ за андроид

Поврзана содржина