1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Александар Вучиќ

Александар Вучиќ е српски политичар, роден на 5 март 1970 година. На 31 мај 2017 избран е за претседател на Република Србија.

Вучиќ е активен во српската политика од 1993 година, кога е избран за пратеник во парламентот на листата на Српската радикална партија (СРС). Од 1998 до 2000 година е министер за информации во српската влада. Од 2008 година заедно со Томислав Николиќ ја предводи Српската напредна партија (СНС). По победата на СНС на изборите во 2014 година избран е за премиер. Останува на функцијата и по новата победа на парламентарните избори во 2016 година.

Покажи повеќе написи