Навчання закінчилось: що далі? | Новини й аналітика про Німеччину, Україну, Європу та світ | DW | 06.08.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Головна

Навчання закінчилось: що далі?

Якщо Ви, отримавши німецький диплом, вирішили розпочати свою кар’єру саме у Німеччині, варто зважати на деякі організаційні клопоти. Поради з власного досвіду надає випускник Мюнхенського університету Олег Коцюба.

default

Німецьке законодавство у сфері працевлаштування для іноземних випускників німецьких вузів досить складне, до можливих його пасток додаються побутові проблеми, вирішення яких вимагає неабиякої спритності. Виходячи з практичного досвіду, варто особливо звернути увагу на таке:

Тимчасова віза

Віза після закінчення навчання (Aufenthaltserlaubnis): Після отримання диплому необхідно з’явитися в установу зі справ іноземців для отримання тимчасової візи, що надає право на пошук роботи. Для отримання візи потрібно, як і завжди, довести наявність фінансових ресурсів на перебування у Німеччині. Віза надає право на пошук роботи протягом 1-го року із дня видачі диплому, право на роботу - 90 днів протягом року - залишається.

Дозвіл на працю

Дозвіл на працю (Arbeitserlaubnis): Дозвіл на працю випускникам німецьких вузів видається не відразу і не автоматично. Для початку необхідно знайти саму роботу – при цьому не будь-яку, а таку, що відповідає спеціальностям, які ви вивчали в університеті. Якщо ж ви, наприклад, вивчали германістику, а ідете працювати менеджером з лоґістики до компанії-перевізника, рекомендується написати лист-пояснення того, як саме ваша кваліфікація перетинається із бажаним місцем роботи. Після підписання контракту ваш роботодавець має заповнити два формуляри, в яких підтверджує зацікавлення у вас та подає детальну інформацію про розмір вашої зарплатні, посаду, тижневу кількість робочих годин та інше.

Заповнений і підписаний формуляр ви здаєте разом із заповненою заявою на продовження візи у відповідну установу вашого міста чи села, котра видає візи іноземцям. До заяви також необхідно додати копію договору та вашого диплому, а також підтвердження наявності медичної страхівки. Приблизно через 2 тижні ви маєте отримати від Бюро зайнятості (Agentur für Arbeit) дозвіл на працю. Однак, з досвіду, видача дозволу триває десь чотири тижні. Якщо ваш договір починається саме в цей час (тобто, ще до видачі дозволу), то це не проблема: ви маєте право працювати, якщо до моменту видачі дозволу ще вкладаєтеся у дозволені іноземним студентам 90 днів. До речі: якщо вас звільнили з роботи (або ви пішли самі) протягом випробовувального терміну, то віза автоматично закінчується і необхідно звернутися у відповідну установу на її заміну (у такому випадку, якщо ви не відразу знайдете нову роботу, ваш статус зміниться на т.зв. „допуск”, „Duldung“) і віза триватиме лише ще максимум 3-4 місяці.

Медичне страхування

Медичне страхування: Після закінчення навчання ваше студентське медичне страхування автоматично перетворюється на робоче. Якщо закінчення навчання у вас не переходить одразу у роботу на повну ставку, ваша компанія буде стягувати з вас певну фіксовану суму (в залежності відкомпанії; у АОК при максимальному заробітку у 400 євро такий внесок становив 135 євро). Якщо ви починаєте працювати згідно контракту, то з вашої зарплатні автоматично знімається певний процент на медичне страхування – близько 15 відсотків.

Олег Коцюба, Союз українських студентів у Німеччині

Повну версію статті можна прочитати у студентській газеті СУСН - NEWS (Див. лінк унизу)

Посилання в інтернеті