1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Šta ako oluja poveća pritisak nafte?

23. jul 2010.

Dobra vest: provizorni poklopac, koji je na naftnu bušotinu u Meksičkom zalivu postavljen pre nedelju dana, može da ostane na svom mestu. Međutim, oluja koja se očekuje za vikend mogla bi da izazove novo isticanje nafte.

https://p.dw.com/p/OSTv
Najgore je prošlo?
Najgore je prošlo?Foto: AP

„Nema razloga da uklanjamo poklopac – to nije neophodno“, rekao je krizni menadžer američke vlade, Ted Alen.

I pored tropske oluje „Boni“ koja je u međuvremenu stigla do Meksičkog zaliva, poklopac ostaje. Odlučeno je da se tako postupi iako postoji rizik da se zbog oluje poveća pritisak nafte, a u olujnim uslovima ne može da se proverava da li je taj pritisak kritičan. Ali, bolje da i pod tim uslovima pokvaren ventili bude poklopljen, nego da bude otvoren.

Vetar će se tokom vikenda pojačati

To znači da automatski propadaju svi planovi da se tokom narednih par dana pokvarena bušotina zaspe blatom i cementom, te da se iz nje sprovede cev koja bi imala ulogu ventila za rasterećenje: „Oluja bi mogla da odloži akciju u kojoj smo hteli da zapečatimo ventil za više dana, ako ne i nedelja“, kaže potpredsednik koncerna Britiš petroleum, Kent Vels.

Jer, sada najpre mora da se ukloni pomoćna platforma za bušenje vodova koji će poslužiti kao ventili. A na bezbedno će morati da se sklone i svi specijalni brodovi koji usisavaju naftu sa morske površine.

I pored svega toga, predsednička porodica je i dalje vrlo aktivna. Mišel Obama danas putuje u Misisipi, gde će sa tamošnjim ribarima razgovarati o aktuelnoj situaciji. A čitava porodica planira da u avgustu provede jedan vikend na obali Meksičkog zaliva, čiji stanovnici zbog bitno smanjenog broja turista već imaju milionske gubitke.

Autori: R. Sina, S. Bojić

Odg. urednik: N. Jakovljević