1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Usvojen izvešatj stručnjaka o klimi

4. maj 2007.
https://p.dw.com/p/B8oW

Ukoliko se želi da se prosečna temperatura u svetu ne poveća visse od 2 do 2,4 stepena Celzijusa, trebalo bi da se od 2015. godine smanji zagadjenje ugljen-dioksidom i drugim gasovima koji izazivaju zagrevanje planete, saopsstila je danas Grupa eksperata za klimatske promene (Giec). Nastanak tih gasova sagorevanjem fosilnih goriva i na drugi način

trebalo bi da dostigne vrhunac 2015. godine i potom da počne da

jenjava, glasi najoptimističniji scenario iz upravo predstavljenog

dokumenta Giec-a. Svetski stručnjaci za klimatske promene koji u Bangkoku zasedaju od ponedeljka pod okriljem UN, danas su zvanično odobrili dokument o sprovodjenju mera protiv zagrevanja planete.

Čovečanstvu je za zaštitu klime ostalo još jedva veoma malo vremena da spreči katastrofalne posledice promene klime, poručuju stručnjaci za klimatske promene. Aksel Mihaelov, ekspert za klimu i jedan od koautora izveštaja o klimi kaže:

Frontovi su jasni: Kina i Amerika i brzo razvijene zemlje južne Azije i Indija na jednoj strani i Evropa i druge zemlje na drugoj strani. Evropa je napravila dobre predloge ,najnaovijim zaključcima evropskog samita da unilateralno smanji izduvne gasove do 2020.godine za 20 posto.Moramo da se nadamo da će isti duh biti i u Bankoku, gde je na kraju bilo moguće da se konstruktivno razgovara o klimi.