1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ugrožen ledeni raj

Albreht Brajtšu16. avgust 2007.

Angela Merkel putuje na Grenland da se uveri u posledice globalnog zagrevanja

https://p.dw.com/p/BV0G
Promena klime na GrenlanduFoto: picture-alliance/ dpa

Ove Viladsen još ima pse, ali sa njima ne ide u lov.Od toga je ovaj 57-godišnji Grenlandjanin ranije živeo , ali je to sada postalo suviše opasno. Led je postao mnogo tanji poslednjih godina.80-tih godina bio je metar ipo debljine , sada samo 25 santimenara.Vreme se promenilo.Ove je tužan je zato što ne može da lovi , jer lov čini pravog muškarca . Nema oblasti u svetu gde se posledice promene klime mogu tako jasno uočiti kao na Grenlandu. Za turiste ovo najveće ostrvo na svetu možda još nije ništa izgublo od svojih čari , ali Grenlandjani to drugačije vide. Ribar Eduard Samuelsen kaže:

"Ovde na obali i zimi je sve zaleđeno, ali u poslednjih osam godina više nije bilo zimskog leda. Čak ga ni na severu više nema – to su posledice globalnog zagrevanja."

Ali, činjenica da Grenland tako brzo gubi led ne da se objasniti samo rastom temperatura. Istraživači kao što je Konrad Stefen , šef jednog od najznačajnijih američkih centara za istraživanje čovekove sredine , samo nagadjaju.Jedna teorija je da otopljena voda kroz pukotine dopire do dna glečera, tako da led lakše klizi u pravcu obale.Kada bi se ceo Grenland istopio , more bi se popelo za sedam metara.Iako to nije verovatan scenario mnogi političari i sami žele da se uvere u stanje stvari. Angela Merkel nije prva.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je svojevremeno nakon posete Grenlandu najavio borbu protiv topljenja leda:

"Topljenje leda za mene je vrela tema.Evropska unija i svet moraju sve da učine , kako bi zaustavili smanjenje ledene površine."