1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

U Crnoj Gori pronađeno groblje nemačkih vojnika

Vesna Rajković, Podgorica21. septembar 2007.

Ekshumacija nemačkih vojnika, stradalih za vreme Drugog svetskog rata, čija su tela pronađena u Podgorici, trebala bi da bude završena za oko nedelju dana. Do sada je ekshumirano oko 180 tela.

https://p.dw.com/p/Bi5u
Foto: DW

Prve procene govore, da se na tom prvom nemačkom groblju koje je pronadjeno u Crnoj Gori nalaze ostaci najmanje 200 nemačkih vojnika, kazala je za Dojče Vele predstavnica Nemačke ambasade Dagmar Šmit.

Ona je kazala da su neke nemačke porodice već interesovale za posmrtne ostatke ali i navela da to ne znači da će oni tražiti da budu vračeni u Namačku, jer to kakao je kazala nije uobičajno.

"Dobra praksa pokazuje da groblja na kojima su sahranjeni nemački vojnici širom sveta postaju mesta, na koje porodice i prijatelji poginulih rado odlaze. Bilo bi lepo kada bi i u Crnoj Gori postojalo jedno takvo ratno groblje, jer takva mesta promovišu mir", kazala je ona.

Predstavnica Muzeja Podgorica Zorica Mrvaljević podseća na stav Nemačke da se tela poginulih vojnika uglavnom ne vraćaju u Nemačku.

"Tako da i ako bi postojalo interesovanje porodica , ne verujem da će tela biti transportovana već će biti pohranjena u Crnoj Gori", kazala je ona.

Ona je kazala da će za prvo vreme posmartni ostaci vojnika za biti pohranjeni u Tuzima, kod Podgorice, gde se nalazi Katolička crkva.Odluku o tome gde će biti sahranjeni trebalo bi da donesu dve vlade, a u medijima se već pominje gradsko groblje Čepurci.

U Crnoj Gori je inače za vreme Drugog svetskog rata poginulo oko 2100 nemačkih vojnika a prema procenama oko 470 je sahranjeno u Podgorici.

Širom sveta poginulo je oko 3 miliona nemačkih vojnika, najviše u Rusiji.