1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Preminuo Suharto

Sibile Golte Üreder27. januar 2008.

Bivši indonezijski diktator Suharto, preminuo je danas u 86 godini. Suharto je vladao 32 godine. Napustio je vlast 1998 godine posle masovnih demostracija protiv njegove vladavine.

https://p.dw.com/p/CyM1
Bivši diktator SuhartoFoto: AP

„ Odlučio sam da podnesem ostavku na mesto predsednika republike. Ova odluka stupa na snagu danas, 21 maj. 1998. godine.“Nakon Suhartove ostavke zemlja se teško vraćala u demokratiju. Nakon povlačenja sa predsedničke dužnosti, usledili su pokušaji da se Suharto izvede pred sud zbog povreda ljudsikih prava počinjenih u vreme dok je bio na vlasti. Medjutim, zbog Suhartovog velikog uticaja ti pokušaju su završavali neuspehom. Suhartov naslednik je zbog njegove bolesti ćutao a njegova partija je tražila da se obustave svi pravosudni procesi. Borci za ljudska prava smatraju da je ovakav zahtev neprihvatljiv. Advokat Handardi kaže:„ Predlog je neumesan i kosi se sa principima nezavisnih zakona. Pred zakonom su svi isti. To je i uvreda za sve žrtve Suhartovog režima.“

Navodni zaštitnik od komunizma

Suharto je na vlast došao 1966 godine kako bi navodno svog prethodnika predsednika Sukarna zaštito od komunistićkog preuzimanja vlasti. 1965 godine se Indonezija gušila u krvi. Stotine hiljada članova komunističke partije su bili žrtve vojske. Jedan od svedoka tog vremena priča. „Vojska je došla iz Džakarte i počela da ubija. Mnogi su se osećali ohrabrenim i mislili su da se sa vojskom može pregvarati. Ali vojska je hapisla i ubijala navodne članove komunističke partije.

Indonezija i dalje oseća teške posledice Suhartove. Možda će Suhartovom smrću početi i suočavanje sa prošlošću.


►◄