1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Premalo članica NATO alijanse priznalo Kosovo?

Agencije11. april 2008.

Vrhovni komandant NATO-a u Evropi, Benc Kredok, izrazio je zabrinutost zbog toga što je premalo zemalja članica Alijanse priznalo Kosovo. Kredoka brine i nedovoljna angažovanost Evrope u borbi protiv terorizma.

https://p.dw.com/p/Dftd
NATO, Brisel (Jap de Hop Shefer, gen. sekretar)
NATO, Brisel (Jap de Hop Shefer, gen. sekretari)Foto: AP

Kredok je, u obraćanju Predstavničkom domu američkog Kongresa, takođe rekao da činjenica da se neke evropske zemlje ne bore protiv terorizma vojnim sredstvima doprinosi tenziji unutar Alijanse. Kredok je upozorio da su mirovne snage NATO na Kosovu nalaze u napetoj situaciji.

Prošlog meseca kosovski Srbi sukobili su se sa UN i NATO trupama u severnom, većinski srpskom delu Kosovske Mitrovice. U tim sukobima, jedan je policajac poginuo a desetine ih je povređeno, navodi agencija Asošijeted pres.

Misija UN je optužila Beograd da je organizovao to nasilje sa ciljem da podeli Kosovo. Kredok je taj incident nazvao "paravojnim činom" i izrazio je zabrinutost zbog nedovoljne brzine međunarodnog priznavanja Kosova.

"Samo su 34 zemlje priznale Kosovo. To je prilično razočaravajuće", rekao je Kredok. Prema računici Stejt departmenta, 36 zemalja je priznalo Kosovo do sada, a još tri - Malezija, Češka i Litvanija, najavile su da će to učiniti.

SAD pozvale Evropu da izdvaja više za borbu protiv terorizma

Kredok je rekao da Evropa ne gleda jedinstveno na pretnje od terorizma a SAD su pozvale Evropljane da povećaju potrošnju za odbranu kako bi doprinele NATO operacijama, naročito da pošalju više vojnika u Avganistan.

Kredok se požalio da evropske zemlje troše malo na odbranu i da samo sedam od 27 članica EU izdvaja minimalnu sumu za odbranu koju je NATO odredio.

"Evropske zemlje uglavnom smatraju da je terorizam pitanje javne bezbednosti i da će se time baviti samo policija", rekao je Kredok.

Vašington je tražio od drugih zemalja da pošalju još vojnika u

NATO snage u Avganistanu koje sada broje 47.000 vojnika, a pogotovu da pošalju pojačanja u južne i istočne delove zemlje gde su u poslednje vreme povećani sukobi s talibanima.

Na samitu NATO-a početkom meseca u Bukureštu obećano je da će biti poslato dodatnih 2.000 vojnika, ali je Kredok ocenio da ih je potrebno više.