1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Opel u očekivanju božićnog poklona

Goran Goić18. novembar 2008.

Nemačka vlada do Božića će odlučiti o zahtevu Opela za kreditnim garancijama države u vrednosti od ukupno milijardu evra. To je rezultat sastanka kancelarke Angele Merkel i resornih ministara s upravom preduzeća.

https://p.dw.com/p/Fx6s
"Molimo isključite motor": Da li će se to dogoditi i fabrici?
"Molimo isključite motor": Da li će se to dogoditi i fabrici?Foto: AP

Za razliku od svog vlasnika američkog Dženeral motorsa, Opel u stvari nema razloga za nezadovoljstvo: proizvodnja je poslednjih godina uspešno racionalisana, tehnički i dizajnerski osavremenjeni modeli vozila dobro se prodaju... Ali, ako Dženeral motors ode u stečaj i Opel bi mogao da se nađe u krizi. Dotok kapitala iz Amerike bi presušio, poslovni proces bi bio poremećen, a desetine hiljada radnih mesta bilo bi ugroženo.

Da se to ne bi dogodilo, država je načelno spremna da preuzme kreditne garancije. Ali, vladi se ne žuri.

„To zavisi od razvoja događaja u Sjedinjenim Američkim Državama, ali, smo rekli da ćemo konstruktivno pristupiti proveri mogućnosti izdavanja jedne takve garancije“, poručila je kancelarka Angela Merkel.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Dženeral motorsa za Evropu Karl-Peter Forster
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Dženeral motorsa za Evropu Karl-Peter ForsterFoto: AP

Strah od sličnih zahteva

Opel nema akutnih finansijskih problema. Zato je zahtev za kreditnom garancijom države u visini od milijardu evra čisto mera predostrožnosti, objasnio je direktor Dženeral motorsa za Evropu Karl-Peter Forster.

„Ovde se ne radi o subvencijama, već o garanciji za apsolutno neverojatan slučaj da bez nje preduzeće na srednji i duži rok ne bi imalo pristupa tekućim sredstvima.“

Ako država preuzme tražene garancije, vlada će diktirati i uslove njihovog korišćenja, dala je do znanja kancelarka:

„U razgovoru smo se složili da novac poreskih obveznika po svaku cenu mora da ostane u Nemačkoj, u Opelu. Za to još moraju biti preduzete odgovarajuće preventivne mere.“

Osim sprečavanja eventualnog odliva novca u SAD, pozitivna odluka vlade mora da zadovolji bar još dva kriterijuma. Ona ne sme da prekrši odredbe Evropske unije o subvencijama i pomoći države privredi.

Pored toga, mora da odvrati preduzeća u sličnoj ekonomskoj situaciji situaciji da i ona ne zatraže javnu pomoć. Jer, ničega se vladajuća koalicija u narednoj izbornoj godini ne boji toliko kao talasa zahteva za spasavanjem radnih mesta. Kancelarka je zato i sinoć ponovila da Opel, zbog svoje finansijske povezanosti sa američkim vlasnikom, ostaje „jedinstven slučaj“.