1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Oko sveta u ekološkom avionu

15. jun 2011.

Za sada je to samo još san, ali uskoro bi mogao da postane i stvarnost. „Solar Impuls“ je pionirska letelica koja budi nade da će nebom u budućnosti leteti ekološki čistiji avioni od konvencionalnih.

https://p.dw.com/p/11aZ6
Andre Boršberg sleteo je sa Solar Impulsom u Le Borže pored Pariza
Andre Boršberg sleteo je sa Solar Impulsom u Le Borže pored ParizaFoto: dapd

Solarnom avionu kojim je upravljao pilot Andre Boršberg trebalo je 16 časova i dva pokušaja da iz Brisela doleti do Pariza - ali na kraju mu je to uspelo. Švajcarska letelica krenula je na put između dve evropske metropole još krajem prošle nedelje, ali je na pola puta, zbog jakog vetra i tehničkih problema, morala da se okrene i vrati u Brisel.

Letelica dugih krila - Solar Impuls na nebu
Letelica dugih krila - Solar Impuls na nebuFoto: Solar Impulse/Jean Revillard/Rezo.ch

Šef leta Rajmond Klerk kasnije je saopštio da avion nije više imao dovoljno energije, a na putu nije bilo prikladnog aerodroma za sletanje letelice ogromnih krila. „Solar Impuls“ predviđen je za let isključivo na solarni pogon, ali oblačno nebo nad Briselom ga je prisililo da napuni akumulatore strujom iz utičnice. Nakon prvog neuspelog pokušaja, Boršberg je krenuo sa „Solar Impulsom“ još jednom prema Parizu i u utorak uveče bezbedno sleteo na aerodrom Le Burže pored Pariza. Tamo će iduće nedelje biti počasni gost na Sajmu vazdušnog saobraćaja.

Na krilima sunca

Solar Impuls je jednosed - u njemu ima mesta samo za pilota Boršberga
Solar Impuls je jednosed - u njemu ima mesta samo za pilota BoršbergaFoto: Solar Impulse/Jean Revillard/Rezo.ch

„Bio je to divan dan“, prokomentarisao je jučerašnji let pilot Andre Boršberg. Pre nego što je sleteo, morao je dugo da kruži u vazdušnom prostoru nad Parizom jer je gust saobraćaj nad glavnim pariskim aerodromom „Šarl de Gol“ predstavljao opasnost za bezbedno sletanje solarne letelice. Raspon njenih krila je 64 metra, otprilike kao i kod Erbasa A340, ali je avion težak samo 1,6 tona (Erbas je težak 129 tona). Pokreću ga četiri elektromotora od kojih svakih ima 10 konjskih snaga, a napajaju se iz 12.000 solarnih ćelija na krilima aviona.

Dr. Bertran Pikar je inicijator i šef projekta Solar Impuls
Dr. Bertran Pikar je inicijator i šef projekta Solar ImpulsFoto: Picture-Alliance/dpa

Let iz Švajcarske do Brisela prošao je bez ikakvih problema - avion je leteo u proseku na 900 metara visine sa brzinom od 40 kilometara na sat. Bio je to prvi međunarodni let švajcarske solarne letelice „Solar Impuls“. Ona je prošlog ljeta ušla i u knjigu rekorda kada je nad Švajcarskom uspela da bez prestanka leti ceo dan i celu noć (26 sati). Nakon vežbanja višednevnih letova 2012. i 2013. „Solar Impuls“ će, kako se planira, 2014. krenuti na put oko sveta.

Autorka: Dunja Dragojević (dpa/afdp)
Odgovorni urednik: Ivan Đerković