1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Neću pod nož, i gotovo

18. april 2010.

Bavljenje šou biznisom jeste veoma mukotrpan posao, pogotovo za žene, zbog činjenice da se od njih zahteva da ostanu večno mlade. Taj pritisak se poslednjih godina stalno pojačava.

https://p.dw.com/p/MzTb
Britanska glumica Ema Tompson nije opčinjena svojim odrazom u ogledaluFoto: AP

Ne libe se da uvek iznova idu pod nož, zatežu lice, usisavaju salo i tako postaju tema žute štampe koja naveliko raspravlja da li nešto jeste ili nije rađeno na licu omiljene junakinje. Jedna od retkih koja odoleva ovom mučnom trendu je britanska glumica Ema Tompson.

U filmu "Dadilja Mek Fi" imala je bradavice na licu, baburast nos, strogu frizuru, zub koji izviruje iz usta i lice na koje se treba navići. To poznatoj glumici ne pričinjava velike probleme. Naprotiv.

"Kostim je bio veoma zabavan. Imala sam malu tašnicu sa veštačkim grudima koje su podsećale na pileće grudi. Kada bih izvukla te grudi i odrasli muškarci su gledali u stranu i sablažnjavali se. Bilo je veoma smešno."

Ne gledam se u ogledalo

Radost zbog uloge i kostimiranja sigurno proističe iz činjenice da je Ema Tompson ovu ulogu i scenario za film pisala po svojoj meri. A ni sujeta nije jedan od njenih omiljenih osobina.

"Imam stvarno veoma puno loših mana ali sujeta ne spada u njih. Mesecima se ne pogledam u ogledalo jer me to jednostavno ne interesuje. Ali zato se trudim da budem zdrava, da ostanem u formi ali ne zbog sujete, nego zato što želim da se dobro osećam u vlastitom telu."

BdT Emma Thompson in Deutschland
Ema Tompson: Nisam sujetnaFoto: AP

Izgled tela za ovu umetnicu nije preterano interesantna tema. Ema Tompson veoma lako izlazi na kraj sa stvarima koje drugim glumicama prave velike probleme i nije joj jasno zašto to isto ne polazi za rukom njenim koleginicama:

„Borba protiv starenja i smrti je postala društvena psihoza. Meni se čini da se pritisak, kada je u pitanju žensko telo, stalno povećava ali nije mi jasno zašto je to tako. Da li to dolazi od žena koje pišu u ženskim časopisima? Muškarci ne vole mršave žene."

Bizarni problem mladosti

Takve žene ne odgovaraju ni idealu lepote Eme Tompson. Ona je onakva kakva jeste i takva želi i da ostane. Isisavanje sala, zatezanje lica, povećavanje grudi, peglanje bora - sve su to stvari o kojima ne želi da govori.

„ Živim u Londonu, tamo to ne predstavlja toliki problem. I kada bih živela u Holivudu ne bih se dala pod nož, zaista sam militantna po tom pitanju - ja to jednostavno ne mogu".

Oscar 2008 Nominierung Beste Hauptdarstellerin Julie Christie
Glumica Džuli Kristi smatra da društvo prisiljava žene na trku za licem bez boraFoto: AP

Kada razmišlja o tom problemu Ema Tompson pred očima ima užasne primere, poznate kolege koji nakon operacija nisu postali ni lepši ni mlađi. Poput Roberta Redforda, o kome se u Holivudu priča da je preterao sa estetskim operacijama.

„ Sećam se šta mi je pričala Džuli Kristi. Rekla je: Pokušaj da živiš u mestu gde svaki čovek tvojih godina izgleda deset godina mlađe i pokušaj tada da se ne operišeš. Do tada nisam tako gledala na taj problem. Taj pritisak je stvarno bizaran. Pa ipak je reč o Džuli Kristi, jednoj od najlepših žena sveta.

"

Možda je Emi Tompson lakše zato što šou biznis baš i nije njen životni prioritet. Ona već godinama na velikom platnu igra male uloge kako bi se bolje starala o svojoj deci. A za njih je ona u prvom redu majka a ne nosilac mejk apa.

Autori: M. Cekri/Ž. Bašić-Savić

Odg. urednica: I. Ivanović