1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Igračke za decu moraju biti još bezbednije

Hans-Peter Frik18. decembar 2008.

Bezbedne igračke za mališane u Evropi su uvek aktuelna tema. Do sada se o tom problemu uglavnom diskutovalo. Sada je Evropski parlament rešio da sa reči pređe na dela i najavljuje oštrije propise o igračkama.

https://p.dw.com/p/GIN1
Bezbednost dece na prvom mestu!
Bezbednost dece na prvom mestu!

Socijaldemokratska poslanica Evelin Gebhart smatra da je krajnje vreme da se pooštre propisi o igračkama. Oni će sadržati zabranu korišćenja supstanci koje mogu da izazovu rak ili alergije:

"Lutke više neće mirisati na jagode, jer je suviše opasno za decu. Takođe ne sme da se dogodi da dete lako otkine neki deo igračke, koji bi mogao da proguta. I još nešto, igračke moraju da se upakuju odvojeno od pakovanja namirnica, na primer od kornfleksa."

Od zabrana su izuzeti jedino baterije i mikročipovi

Propisi o bezbednosti igračaka moraju biti pooštreni
Propisi o bezbednosti igračaka moraju biti pooštreniFoto: picture-alliance / dpa

Ali i oni ubuduće moraju biti čvrsto zašrafljeni, tako da deca ne mogu da dođu do njih. Evropski parlament je zapravo već odobrio predlog Evropske komisije. Ali Evelin Gebhart se nada da će uspeti da sprovede još jednu promenu. Naime, tehničku kontrolu za autiće ili lutke.

Dosadašnja oznaka CE značila je garanciju proizvođača za bezbednost, ali Gebhart smatra da je potrebno da igračke sadrže i sertifikat o bezbednosti jedne nezavisne strane.

Demohrišćani smatraju da je takav zahtev suvišan?

Testiranje bezbednosti igračaka
Testiranje bezbednosti igračakaFoto: AP

Andreas Švab je član Hrišćanskodemokratske unije (CDU). On je za oštrije zahteve, ali ne i za nezavisnu službu koja će proveravati da li igračka odgovara evropskim standardima ili ne.

"Ja sam za moju ćerku sklopio drvenu stolicu za lutke, i to od šest dasaka i 12 šrafova. Ja ne vidim zašto bi mi za to bio potreban sertifikat o bezbednsoti nekog neutralnog veštaka, koji još dosta košta. Drvo koje se koristi za igračke ne sme da sadrži mirise koji izazivaju alergije, ni hemijske supstance. Ali proizvođači igračaka u EU su itekako sposobni da ispoštuju te odredbe i bez sertifikata neke treće strane."

Upravo će o tome, da li je dovoljan sertifikat proizvođača ili ne, danas odlučivati Evropski parlament.