1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Bregzit kao rez – i šansa

18. januar 2017.

Tereza Mej najavljuje da će Britanija napustiti zajedničko tržište sa Evropskom unijom i da želi nov sporazum o slobodnoj trgovini. Brisel sada mora da prestane da se duri, smatra u svom komentaru Kristof Haselbah.

https://p.dw.com/p/2VyAx
London Premierministerin Theresa May bei Rede zu Brexit
Foto: Getty Images/K. Wigglesworth

Čekanju je došao kraj. Britanci, kao i kontinentalni Evropljani, konačno nešto jasnije vide kako bi trebalo da izgleda izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Već i to je napredak. Predugo su se mnogi ljudi nadali koječemu, pa čak i da će „bregzit“ moći da se poništi novim referendumom.

Proteklih meseci se postavljalo pitanje da li će Britanci i pored izlaska iz EU moći da ostanu na zajedničkom tržištu. Odgovor EU je bio jasan: ne! Po načelu: ili ste unutra, ili ste napolju. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je još pre referenduma upozorio: „Dezertere nećemo primati raširenih ruku!“

U mnogim izjavama o „bregzitu“ koje se mogu čuti u Briselu još uvek je primetno tiho radovanje pojavama kao što je pad kursa funte, pa i želja da se Velika Britanija kazni. To bi trebalo da disciplinuje preostalih 27 članova. Ali time se zapravo jača skepsa prema EU, a ona i ekonomski sama sebi šteti. Upravo bi nemački izvoznici morali da budu zainteresovani za pristup britanskom tržištu bez trgovinskih barijera – ono je za njih jedno od najvažnijih. Svaki peti izvezeni nemački automobil odlazi tamo.

Christoph Hasselbach
Kristof Haselbah, DWFoto: DW/M.Müller

Ne pomaže pritisak, već atraktivnost

Sada su Britanci prinuđeni da traže nove puteve – i prelaze u ofanzivu. Žele da napuste zajedničko tržište i ponude Evropskoj uniji sporazum o slobodnoj trgovini koji bi trebalo da im omogući što veći pristup zajedničkom tržištu. Iz govora Tereze Mej izbijaju određeni prkos i inat. Velika Britanija neće da moljaka Brisel ni za šta. Umesto toga će se otvoriti za čitav svet. Bivšeg premijera Kamerona su pre referenduma često pitali kako misli da spreči da se stotine hiljada migranata koji će sledeće godine postati nemački državljani na kraju dosele u Veliku Britaniju a da London pri tome ne može ništa da učini. On na to nije imao odgovor. Politika nekontrolisanog doseljavanja koju je sprovodila Angela Merkel je tako verovatno stvorila onaj odlučujući procenat glasova zbog kojeg je na referendumu „bregzit“ odneo pobedu.

No, glasanje je prošlo i odluka je pala. I pored toga, Berlin i Brisel imaju razloga za razmišljanje. Iz Junkerovog upozorenja dezerterima izbija i zaprepašćenje zbog toga što je neko došao na ideju da okrene leđa vrlom briselskom svetu. Svetu koji nikad ne sumnja u sebe. Izlazak Britanaca je doveo u pitanje EU onakvu kakva je dosad bila. Ali, to nije opasno; to je zdravo. Evropska ideja je fantastičan projekat. No, ta ideja se ne održava pritiscima i kaznama, već samo sopstvenom atraktivnošću.