Vizitorë nga shumë vende te memoriali për hebrenjtë në Berlin | Gjermania | DW | 10.05.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Vizitorë nga shumë vende te memoriali për hebrenjtë në Berlin

Para 5 vjetësh në maj të vitit 2005 u përurua në Berlin monumenti për hebrenjtë e vrarë në Evropë. Që prej kësaj kohe ky vend përkujtimor për holokaustin është pjesë përbërëse e një vizite në Berlin.

Memoriali për hebrenjtë në Berlin

Memoriali për hebrenjtë në Berlin

"Ne hapim në orën 10 dhe në këtë kohë ka shumë njerëz që janë ndërkohë këtu".

Thotë një prej kujdestarëve të monumentit, i cili u shpërndan personave të interesuar broshura me informacione rreth monumentit për hebrejtë e vrarë të Evropës.

Memoriali për hebrenjtë - pjesë e vizitave në Berlin

Çdo vit ky monument vizitohet prej disa miliona njerëzish që vizitojnë Berlinin.

"Unë sjell turistë nga e gjithë bota këtu, sidomos nga vendet anglishtfolëse. Këtë e bëj prej dy vjetësh dhe vij thuajse çdo ditë këtu" - thotë Ben, një i ri amerikan i veshur sportiv. Jashtëzakonisht i arritur, thotë ai, pa ndonjë interpretim të paracaktuar, por me shumë vend për ndjenjat individuale.

"Mbresëlënës", "E dhimbshme". "E pazakonshme. E ndjen veten ngushtë, të vogël, dhe nuk e di". "Të vijnë sërish në mendje të gjitha ato që kemi mësuar në histori, vërtet e fortë".

Kështu mendojnë këta nxënës dhe nxënëse 15-16 vjeçarë nga rrethinat e Shtutgartit. Ata kanë ardhur për ekskursion në Berlin dhe po vizitojnë edhe monumentin. Mësuesja e tyre thotë se ishin vetë të rinjtë, që kishin propozuar për të vizituar monumentin. Edhe vetë mësueses, monumenti i Peter Eisenmanit i duket shumë i efektshëm:

"Kur isha për herë të parë këtu u shokova dhe thashë o Zot ç'paska bërë ky kështu. Pastaj hyra nëpër shtyllat e monumentit dhe pata një ndjenjë të fuqishme, sikur dikush po më shtrëngonte fytin me forcë."

Shoferi i autobusit, që ka sjellë nxënësit në Berlin tregon se shpesh sjell këtu të moshuar, që e kanë përjetuar vetë terrorin nazist dhe Luftën e II Botërore.

"Ata janë fillimisht të heshtur, ndoshta sepse u kujtohen gjëra të ndryshme, dhe flasin rrallë".

'Më pëlqen që ngrenë monumente'

Fëmijët dhe të rinjtë janë ndryshe, ata bëjnë shpesh zhurmë, qeshin e bërtasin dhe thirrjet e tyre bashkohen me zhurmën e makinave, që kalojnë në rrugët përreth.

Përpara monumentit qëndron një grup tjetër turistësh dhe sërish fillojnë të dëgjohen shkrepjet e aparateve fotografikë. Amerikanë, italianë, spanjollë, francezë, secili me mbresat e veta:

"Më pëlqen që ngrenë monumente". "Impressing. Very, very impressing".

Autor: Silke Bartlick/Pandeli Pani

Redaktoi: Auron Dodi