″Vatra″ për integrimin në Greqi të të huajve | Ballkani | DW | 19.11.2007
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Ballkani

"Vatra" për integrimin në Greqi të të huajve

U desh të kalojnë mbi 15 vjet që nga koha e emigracionit masiv kryesisht nga vendet ballkanike, në radhë të parë nga Shqipëria, që qeveria greke të shpallë një program të plotë për integrimin social të emigrantëve.

Shqiptarë që fluturojnë për Greqi, 2004

Shqiptarë që fluturojnë për Greqi, 2004

Emri i programit është konçiz dhe kuptimlotë "Vatra", që siç do të theksohej dhe në promovimin e tij përjell ndjenjën e ngrohtësisë, mikpritjes dhe ekuilibrit në shoqërinë greke. "Objektivi ynë është që shoqëria greke të mund të zhvillohet në kushte barazie dhe demokracie sociale" tha ministri i Brendhshëm Prokopis Pavllopullos, një objektiv që e cilësoi një obligim të një vendi të qyteteruar dhe një risi të këtij programi të plotë të veprimit që i ka munguar vendit këto 10 vitet e fundit.

Rojet detare greke

Rojet detare greke

"Duhet të sjellim më afër grekët dhe emigrantët, të jetojmë së bashku në kushte barazie" tha me këtë rast edhe Aleksandros Zavos, presidenti i Institutit Grek për Emigracionin në punën hulumtuese të të cilit bazohen tani të gjitha aktet e veprimit që rrokin pothuajse të gjitha aspektet e jetës dhe të punës: masa dhe aksione politike pra për gjetjen dhe mbajtjen e vendit të punës, për përfshirjen në sistemin arsimor grek por dhe ruajtjen e diversitetit të arsimimit të emigrantëve, për lehtësimin e aksesit të tyre në shërbimet shendetësore, për mbështetjen e kultures dhe krijimtarisë së tyre dhe deri në luftën kundër kriminalitetit me përkujdesjen për viktimat e trafikut apo personave të liruar nga burgu. "Estia (Vatra) do të ketë 6 nënprograme veprimi që do të kenë të bëjnë me sensibilizimin e opinionit publik dhe kufizimin e fenomeneve të racizmit, ksenofobisë dhe margjinalizimit social por edhe lehtësimin e aksesit të tyre në shërbimet e punësimit, arsimimit, shendetësisë, strehimit, kulturës dhe resurseve të tjera publike" na thotë aktivistja e emigracionit Mimoza Miçi.

Logo e lojrare verore, Athinë 2005

Logo e lojrare verore, Athinë 2005

Fondet nuk janë aspak modeste, rreth 16.5 milionë euro që do të investohen në harkun kohor 2007-2013. Pjesa e "luanit" sigurisht që pritet ti shkojë emigracionit shqiptar, i cili sipas të dhënave që paraqiti me këtë rast ministria e Brendshme përbën 58.22% të emigrantëve, kur komuniteti i dytë, ai bullgar, zë 7.56 %.

Zbatimi rigoroz i një programi të tillë sigurisht që do të risë shkallën e integrimit të emigrantëve, që deri tani është bërë në mënyrë spontane dhe në një shkallë bile të admirueshme. Njëkohësisht do të përmirësojë edhe imazhin e Greqisë të kritikuar shpesh në instancat evropiane për politikën e saj defiçitare të integrimit.

 • Data 19.11.2007
 • Autor Niko Anagnosti
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/CJHA
 • Data 19.11.2007
 • Autor Niko Anagnosti
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/CJHA