Tonet patriotike kamuflazh për kleptokracinë | Evropa | DW | 18.06.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Evropa

Tonet patriotike kamuflazh për kleptokracinë

Eksperti për Evropën Juglindore Norbert Mappes-Niediek mendon se megjithë turbulencat Kroacia do ta kapërcejë krizën pas shpërbërjes së qeverisë.

Qeveria kroate u rrëzua nga një votë mosbesimi dhe eksperti për Evropën Juglindore, Norbert Mappes-Niediek tha në intervistë me DW-në se kjo nuk e kishte habitur, sepse kur u krijua kjo qeveri, duhet që në fakt kushdo ta kishte të qartë se ajo nuk do të zgjaste gjatë. Partia ose më mirë lista zgjedhore MOST (Ura) partnere koalicioni e partisë konservatore HDZ, ishte krejtësisht e mbingarkuar me detyrën e saj për të qenë një kundërpeshë për HDZ. Sipas Mappes-Niediek MOST-i hyri në qeveri me mosbesim të madh dhe nuk qe në gjendje që ta shndërronte atë në një funksion të arsyeshëm kontrolli ndaj korrupsionit dhe ndaj HDZ-së.

Tonet patriotike kamuflazh për kleptokracinë

Kur Evropa e kritikonte Kroacinë se ajo po shndërrohet në një demokraci iliberale sipas modelit të Hungarisë filluan të shfaqen sërish tonet patriotike të HDZ-së dhe shpejt u bë e qartë se një gjë e tillë në Kroaci të paktën "është në fakt vetëm kamuflazh, vetëm zbukurim për një sistem pak a shumë kleptokratik, i cili ka zënë rrënjë në të gjitha nivelet e qarqeve dhe të provincave." - thotë eksperti i Evropës Juglindore Norbert Mappes-Niediek.

Zgjedhjet mund të sjellin diçka të re

Norbert Mappes-Niediek mendon se HDZ-ja në zgjedhjet e reja nuk do të fitojë të njëjtën përqindje votash si në zgjedhjet e mëparshme, kur sundonin iluzione prej parrullave patriotike. HDZ është demaskuar tani për herë të dytë dhe për këtë pas zgjedhjeve duket se do të ketë një ndryshim në pushtet.

Norbert Mappes-Niediek

Norbert Mappes-Niediek

HDZ ka nevojë për një periudhë riorientimi që të bëhet një alternativë e arsyeshme për qeverisje. Sipas Norbert Mappes-Niediek ajo duhet të përballet me problemin e korrupsionit në radhët e saj dhe të përpiqet të ofrojë alternativa të besueshme dhe jo të ndezë ndjenjat e njerëzve. Në qoftë se pas fundit të kryetarit të partisë Karamarko në HDZ do të triumfojnë forcat e arsyeshme, atëhere kjo parti mund të reformohet përsëri dhe të rikthehet në qeveri, thotë Mappes-Niediek, që shton se për këtë HDZ ka nevojë sigurisht edhe për një periudhë legjislature.

Norbert Mappes-Niediek është gazetar, autor dhe ekspert i Evropës Juglindore