Tiranë: Polemika mes mazhorancës dhe opozitës për procesin e integrimit evropian të vendit | Ballkani | DW | 03.11.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Tiranë: Polemika mes mazhorancës dhe opozitës për procesin e integrimit evropian të vendit

Opozita socialiste thotë se i gjithë procesi i integrimit evropian është i bllokuar dhe këtë situatë ata ja faturojnë ekzekutivit të djathtë.

Anëtarësimi i Shqipërisë në Bashkimin Evropian dhe në NATO Proces historik

Anëtarësimi i Shqipërisë në Bashkimin Evropian dhe në NATO Proces historik

Ende pa u b ër ë publik zyrtarisht raport progresi i Komisionit Evropian p ër ecurin ë e reformave n ë Shqip ëri, mazhoranca dhe opozita jan ë duke shk ëmbyer akuza t ë nd ërsjellta p ër disa nga aspektet kryesore t ë zhvillimeve n ë vend. P ër socialist ët n ë opozit ë i gjith ë procesi i integrimit europian ësht ë i bllokuar dhe k ët ë situat ë ata ja faturojn ë ekzekutivit t ë djatht ë. Sipas nj ërit prej eksponent ëve t ë PS, Taulant Balla, regresi n ë realizimin e reformave ndihet n ë nivelin e lart ë t ë korrupsionit dhe krimit t ë organizuar. Balla thot ë se ky ësht ë nj ë kontatim dhe i organizmave nd ërkomb ëtare, q ë e paraqesin vendin si t ë p ërshtatsh ëm p ër nj ë "lavatriçe" p ër pastrimin e parave dhe qeveria, sipas tij, si nj ë "detergjent" i k ëtij pastrimi.

"Kjo qeveri po saboton procesin e r ënd ësish ëm t ë Stabilizim-Asociimit t ë Shqip ëris ë me BE. N ë em ër t ë PS-s ë, i b ëj thirrje k ësaj qeverie, n ë munges ë t ë hapave pozitiv ë, t ë pakt ën t ë mos vazhdoj ë sabotimin serioz t ë k ëtij procesi. Procesi historik i an ëtar ësimit t ë Shqip ëris ë n ë Bashkimin Evropian dhe n ë NATO, nuk mund dhe nuk duhet t ë sabotohen p ër q ëllime personale dhe partiake t ë Sali Berish ës", deklaron Taulant Balla, deputet i PS-s ë. Socialist ët duke iu referuar nj ë draft raporti progresi t ë KE-s ë q ë ësht ë b ër ë prezent n ë media dit ët e fundit, kritikojn ë qeverin ë se tenton t ë sulmoj ë dhe t ë v ër ë n ën kontroll institucionet e pavaruara, vecan ërisht ato t ë sistemit t ë drejt ësis ë.

Ministerium der EU-Integration Tirana

Ministria e Integrimit

Por nga Ministria e Integrimit n ë Tiran ë, k ëto q ëndrime t ë opozit ës p ërshkruhen si t ë pabaza dhe thjesht p ër q ëllime t ë p ërftitimit politik. Z ëdh ën ësja e k ëtij institucioni, Alida Beqiraj, shprehet se procesi i integrimit t ë Shqip ëris ë n ë BE, po ec ën me hapa t ë sigurt n ë respektim t ë plot ë t ë detyrimeve q ë k ërkohen. Sipas saj ratifikimi i Marr ëveshjes s ë Stabilizim Asociimit nga parlamentet e vendeve an ëtare t ë BE-s ë ka arritur n ë 22 dhe nj ë gj ë t ë till ë pritet t ë mbyllet brenda k ëtij viti dhe nga tri shtete.

"Ndërsa lidhur me detyrimet e të qenit shtet anëtar i BE-së, Shqipëria ka plotësuar deri tani 70 përqind të këtyre detyrimeve dhe është vendi që surprizoi pozitivisht strukturat evropiane, jo vetëm Komisionin Evropian, por edhe vendet anëtare me përgjegjshmërinë dhe cilësinë e zbatimit të Marrëveshjes së Ndërmjetme", shprehet Beqiraj.

Ministria e Integrimit po i kërkon forcave politike të opozitës që të presin ditën e mërkurë, 5 nëntor, kur do të bëhet publik varianti zyrtar i raport progresit të Komisionit Evropian, për të vlerësuar konkretisht ecurinë e reformave të Shqipërisë gjatë vitit të fundit.

  • Data 03.11.2008
  • Autor Arben Muka
  • Shtypni Shtypeni faqen
  • Permalink https://p.dw.com/p/FmiB