PISA në Gjermani: Mirë, por nuk mjafton | Gjermania | DW | 04.12.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Reklamë

Gjermania

PISA në Gjermani: Mirë, por nuk mjafton

Megjithëse rezultati i studimit PISA për Gjermaninë ishte i kënaqshëm, ekspertët mendojnë se në të ardhmen do të ketë përkeqësim. Shkak janë mungesat e në mësimdhënës.

Në fillim lajmi i mirë: Nxënëset dhe nxënësit në Gjermani janë mbi mesataren.  Kjo del në pah nga studimi PISA (Program for International Student Assessment) që teston nxënësit në shkallë ndërkombëtare dhe u bë publik të martën. Gjermania aty renditet në të njëjtin nivel me vendet që kryesojnë listën, si Australia, Franca, Irlanda, Zelanda e Re, Norvegjia, Suedia, Britania e Madhe dhe SHBA. (shiko grafikun). PISA teston nxënësit në lexim, matematikë dhe shkenca natyrore.  

Tani lajmi i keq. Niveli i arsimit në Gjermani nuk është përmirësuar

Përkundrazikompetenca e nxënësve  lexim,  vitin 2018, ka rënë  nivelin e vitit 2009. Ngjashëm paraqitet situata edhe  matematikë dhe shkenca natyrore këtë  funditmesatarja e pikëve  arritën nxënësit gjermanë  është  e ulët se në vitin 2006.  matematikë rezultati i vitit 2018 ishte  i ulët se  vitin 2012; 

Infografik PISA 2018 Ranking EN

PISA 2018 Gjermania pak a shumë në të njëjtin nivel me vendet kryesore në kompetencat lexim dhe shkenca

Gjermanishtja si gjuhë e huaj 

 nga viti 2001, Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik OECD, krahason nivelin e arsimimit  ekonomive  zhvilluara dhe ato  zhvillim testin e parë,18 vjet  parënjohuritë e nxënësve gjermanë rezultuan nën mesataren dhe ekspertët atëherë reaguan  alarmuar dhe folën për një "katastrofë arsimore".  studimin aktual PISA u testuan rreth 600 000 nxënës   moshës 15 vjeç e lart

Rezultatet mëtojnë  pasqyrojnë stadin e dijes  rreth 32 milionë bashkëmoshatarëve  79 shtetet pjesëmarrësendër ta edhe  gjitha vendet e rajonit  BallkanitVeç Shqipërisë dhe Kosovëskëtë radhë merrte pjesë për herë parë edhe Bosnja-Hercegovina

 Gjermani morën pjesë gjithsej 5451 nxënës nga 226 shkollaSipas PISA-s shumë se një e pesta e  gjithë nxënësve nga Gjermania (22 përqindjetojnë  familje ku gjermanishtja është gjuhë e huaj vitin 2009, ishin vetëm 18 përqind

Gati gjysma e tyre janë  disavantazh socialsipas PISA-s

Por ekspertët mendojnë ndryshe për efektin  ka shtimi i imigracionit mbi nivelin e arsimit  Gjermani

"Nëse e kemi ruajtur rezultatin, megjithëse kemi rritje  heterogjenitetit  nxënësvekjo nuk është patjetër diçka e keqe", thotë studiuesi, Andreas Gold,, profesor i psikologjisë arsimore  Universitetin "Goethe"  Frankfurt, në një artikull për gazetën  Frankfurter Rundschau, Gold kërkon  shumë mbështetje gjuhësore për fëmijët parashkollorë.

 shumë mundësi për migrantët

Studiuesi Rainer Böllingnga ana tjetërkritikon mungesën e përballjes me sfidat e imigracionit

Është  vërtetë që pranohet se ka dallimet  midis vendeve që janë pritëse imigracioni dhe lidhjeve mes gjuhëve të vendit të origjinës dhe vendit pritës", thotë Bölling. "Por një diferencim i tillë  nuk bëhet në studim.

"

Por Gjermania është përmirësuar sa i përket shanseve të barabarta,. 

Rreth 16 përqind e nxënësve me një sfond migracioni ndërkohë hyjnë te 30 përqindshin i nxënësve më të mirë. Mesatarja e OECD--së në këtë pikë është 17 përqind

Mungesë serioze e mësuesve

Për Presidentin e Shoqatës  Mësuesve  Gjermanisë, Heinz-Peter Meidingerstudimi  hedh poshtë sërish tezën se në Gjermani nuk ka drejtësi në fushën e arsimit. Por Meidinger ka paralajmëruar vazhdimisht se ky trend i suksesit nuk do  vazhdojë vetvetiu. 

Parashikimi i Meidinger për testet e ardhshme PISA është i zymtë.    ardhmenshkollat do  jenë gjithnjë e  pak  afta  kompensojnë boshllëkun  rritje  njohurive dhe heterogjenitetin  klasa.  Shkak është mungesa e personelit mësimdhënës:

22 përqind e nxënësve në Gjermani rrjedhin nga familje që e kanë gjermanishten gjuhë të huaj

22 përqind e nxënësve në Gjermani rrjedhin nga familje që e kanë gjermanishten gjuhë të huaj

"Afro 40 000 mësues mungojnë  shkollat e Gjermanisë", ankohet ai  një intervistë  gazetën "Passauer Neue Presse". "Një mungesë e tillë dramatike e mësuesve nuk është parë prej tri dekadash." 

Për studiuesin e arsimitKristina Reisse cila ka koordinuar pjesën gjermane  studimit PISA, nuk janë vetëm mësuesit përgjegjës për transferimin e dijeve. "PISA nuk teston njohuritë që të jep shkolla", thotë dekanija e degës së arsimimit të mësuesve  Universitetin Teknik  Mynihut  një intervistë për revistën "Der Spiegel". "PISA mat kompetencat e adoleshentëve - por nuk thuhet nëse ata e kanë mësuar atë brenda ose jashtë shkollës."