Pesë rreziqet më të mëdha të varfërisë për fëmijët | Bota | DW | 28.10.2014
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Reklamë

Bota

Pesë rreziqet më të mëdha të varfërisë për fëmijët

Edhe në vende të pasura të industrializuara varfëria te fëmijët është shtuar. Kriza financiare e viteve të shkuara e ka ashpërsuar situatën e shumë fëmijëve. Por ka përjashtime, thuhet në një raport të UNICEF-it.

"Fëmijë të recesionit" e ka titulluar UNICEF-i raportin e tij për gjendjen e fëmijëve në vendet e pasura. Në 41 vendet më të pasura të botës, 76,5 milionë fëmijë jetojnë në varfëri relative - kjo do të thotë që familjet e tyre kanë në zotërim më pak se gjashtëdhjetë përqind të të ardhurave mesatare. Në Greqi, Lituani dhe në Spanjë tani janë prekur më shumë se 36 përqind e të gjithë fëmijëve, në SHBA 32 përqind dhe në Itali 30 përqind.

Këta pesë faktorë e shtojnë në mënyrë të veçantë rrezikun e varfërisë së fëmijëve:

1. Papunësia e prindërve

Pa punë, pa para. Kiriza ekonomike çon në rritjen e papunësisë

Pa punë, pa para. Kiriza ekonomike çon në rritjen e papunësisë

Veçanërisht shumë është rritur papunësia në Evropën Jugore. Papunësia e gjatë shoqërohet thuajse gjithmonë me degradim social. Kur prindërit e humbasin punën, fëmijët vuajnë në shumë nivele. "Fëmijët shqetësohen dhe janë të tensionuar, kur prindërit e humbasin punën", thotë raporti. Shpesh situata pasqyrohet negativisht edhe në rezultatet në shkollë të fëmijëve. Kjo nga ana tjetër i rrit tensionet në shtëpi. Në Greqi ishin 21 përqind e fëmijëve që u pyetën, që thanë se të paktën një prind e humbi punën gjatë krizës financiare. 27 përqind thanë se tenisonet në shtëpi u shtuan gjatë krizës financiare.

2. Pak mbështetje shtetërore

Megjithë krizën, disa qeveri ia kanë dalë mbanë ta reduktojnë varfërinë e fëmijëve në vendin e tyre. Nuk kemi të bëjmë me fat të pashmangshëm, që të jenë veçanërisht fëmijët ata që të vuajnë nga rënia ekonomike, thonë autorët e studimit. Midis viteve 2008 dhe 2012, varfëria e fëmijëve u pakësua në Kili, në Poloni, në Australi dhe në Sllovaki. Në Gjermani varfëria mbeti thuajse e pandryshuar. Nga ana tjetër ajo u shtua në Islandë, në Greqi, në Lituani, në Kroaci dhe në Irlandë. Sipas UNICEF-it, shkaqet për këtë duhen kërkuar në mbështetjen e ndryshme për familjet. Në një kohë që disa vende i shkurtuan në mënyrë radikale shpenzimet për fëmijë dhe familjet e tyre, vende të tjera, megjithë gjendjen e tendosur të buxhetit ndërmorën një mbështetje të qëllimshme të familjeve.

3. Prindërit e vetmuar

Veçanërisht të kërcënuar nga varfëria janë fëmijët e prindërve të ndarë, që i rrisin vetë fëmijët. Një shkak për këtë është mungesa e ofertës për përkujdesje në shumë vende.

Prindërit e vetmuar shpesh mund të pranojnë vetëm një gjysmë vendi pune ose nganjëherë asnjë vend pune - dhe prandaj kanë më pak para. Kur këta prindër e humbasin punën, nuk ka një rrogë të dytë në familje që të ofrojë mbështetje, e cila ta zbuste disi rënien financiare.

4. Origjina e migrantit

Fëmijët e migrantëve janë më së shumti të prekur nga vartëria

Fëmijët e migrantëve janë më së shumti të prekur nga vartëria

Fëmijë nga familje migrantësh shpesh janë më të ekspozuar ndaj rreziklut për varfëri se sa fëmijët e prindërve vendas. Shpesh janë barrierat gjuhësore dhe mosnjohja e diplomave të shkollimit, që i pengojnë migrantët të gjejnë punë të paguara mirë. Në Greqi, shkalla e varfërisë tek fëmijë nga familje migrantësh u rrit me 35 pikë, në një kohë kur kuota te familjet e tjera u rrit me 15 pikë. E ngjashme është situata në Islandë, ku rritja e varfërisë te fëmijët migrantë ishte 38 përqind.

5. Shumë motra e vëllezër

Motrat dhe vëllezërit e pasurojnë jetën e fëmijëve - por njëkohësisht ata e shtojnë rrezikun e varfërisë në familje. Nevoja për hapësirë banimi, veshje, ushqim dhe sende shkolle rritet me çdo fëmijë që shtohet. Në bazë të UNICEF-it, ekonomitë shtëpiake me dy fëmijë kanë shpenzime prej 40 përqind më të larta se sa çiftet pa fëmijë. Njëkohësisht, shpenzimet për përkujdesjen e fëmijëve rriten.

Për të luftuar varfërinë tek fëmijët, UNICEF-i propozon masa të ndryshme. Këtu bën pjesë caktimi i kufirit të poshtëm për të ardhurat e familjeve, masa të caktuara për t'i integruar prindërit në tregun e punës dhe një ofrimi i një mundësie me pak shpenzime për përkujdesjen e fëmijëve të vegjël. Mirëqënia e fëmijëve është jo vetëm një kërkesë etike, thonë autorët, e ardhmja e çdo vendi varet nga brezat e ardhshëm.