Leksioni 44 – Qyteti i mendjeve të mëdha | Radio D Teil 2 | DW | 21.08.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 2

Leksioni 44 – Qyteti i mendjeve të mëdha

Në shekullin e 18-të, Jena tërhoqi mendimtarë të mëdhenj nga shtete të tjera. Midis tyre ishte edhe poeti i njohur, Fridrih Shiler. Filipi dhe Paula prezantojnë një pjesë për radio mbi leksionin e tij të parë në Jena.

Dëgjuesit mësojnë në këtë pjesë disa gjëra për Shilerin dhe Gëten (Goethe) dhe kanë mundësinë të përfytyrojnë qytetin Jena të shekullit të 18-ë. Këtu, në moshën 29 vjeç, Shileri mbajti leksionin e tij të parë. Në këtë përfundim arritën mbi 500 studentë. Dyndja e papritur e dëgjuesve bëri që të kërkohej papritur një vend tjetër për leksionin.

Profesori i sjell dëgjuesit nga e kaluara, në të tashmen dhe trajton këtë herë foljen "werden", e cila shënon një veprim të drejtuar nga e ardhmja.

Shkarkoni