Infermierë nga Shqipëria me perspektivë të re në Gjermani | Ballkani | DW | 18.05.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Reklamë

Ballkani

Infermierë nga Shqipëria me perspektivë të re në Gjermani

Shumë të rinj shqiptarë ëndërrojnë të jetojnë në Gjermani - por shanset për azil janë të ulëta. Një program i ri për infermierë synon të ofrojë një mundësi për të ardhur në Gjermani. Mund të përfitojë edhe Shqipëria.

Edhe pse ora është pesë pasdite mësuesi Endrit Mulaj nuk ka nevojë ta motivojë grupin e tij të gjermanishtes që të jenë të vëmenshëm në mësim - fjala është për temen "Të ardhurat dhe paratë" pra si thuhet në gjermanisht para, dëshmia e rrogës, tërheqje parash nga bankomati e kështu me radhë.

Në klasën e institucionit mësimor "Inter Personel" në lindje të Tiranës janë këtë pasdite, shtatë gra të reja dhe tre burra - shumicës së tyre ua sheh në fytyrë se kanë lënë pas një ditë të lodhshme. Shumë prej tyre kanë ardhur direkt nga spitali se të gjithë ata që mësojnë këtu vullnetarisht tri orë në ditë gjermanisht, janë infermierë. Ata përgatiten një vit me radhë për të ardhur në Gjermani, ku do të punojnë nga muaji tetor punë në spitale ose firma që ofrojnë shërbim përkujdesi në shtëpi. Justin Toraku, 25-vjeç, tregon se pse po mëson gjermanisht: "Unë punoj prej tre vjetësh në sallën e operacionit të Spitalit Universitar të Tiranës, por të ardhurat këtu nuk janë të mira. Në muaj fitoj 30.000 lekë, rreth 230 euro. Me këto nuk mund të mbijetosh këtu se është e vështirë. Në Gjermani natyrisht do të kem mundësi të tjera fitimi. "

Shkollim në bashkëpunim me partnerë gjermanë

Përgatitjet e infermiereve për punë

Përgatitjet e infermiereve për punë

Irina Dervishi, 37 vjeç, punon prej 15 vjetësh në një klinikë në Tiranë.

Irina ka familje: bashkëshorti dhe tre fëmijë do të vijnë në Gjermani disa javë pasi ajo të ketë nisur punë. Edhe kjo është pjesë e konceptit të programit të Inter Personel: kursantët nuk lihen pas një viti mësimi në Shqipëri në mëshirë të fatit, por instituti organizon së bashku me një partner gjerman edhe vend dhe leje pune në Gjermani si dhe kujdeset edhe për banimin dhe strehimin e pjesëmarrësve të programit dhe të anëtarëve të familjeve të tyre. Në pesë qytete në Shqipëri marrin pjesë aktualisht në kurse 800 infermierë, thotë drejtori i institutit Musa Ahmeti:

"Në Gjermani mungojnë në spitale çdo vit deri në 10 000 infermierë. Kurse ne kemi në Shqipëri çdo vit rreth 2500 vetë që mbarojnë shkollimin si infermirë dhe kujdestarë pleqsh. Në Shqipëri këto janë degë studimi me diplomë universitare. Por vetëm rreth 300 prej tyre gjejnë punë këtu, pjesa tjetër është në përgjithësi e papunë. Aktualisht në Shqipëri ka 20.000 infermierë të papunë (...) Ne vrasim disa zogj me një gur. Ne u ndërmjetësojmë këtyre njerëzve një punë të mirë dhe bëjmë diçka edhe për tregun gjerman të punës. Po ashtu ne krijojmë një alternativë ndaj migrimit ilegal jashtë vendit."

Shqipëria përfiton nga njohuritë e të kthyerve

Albanien profitiert laut Musa Ahmeti am Ende nicht nur durch das Geld, das die Auswanderer in der Regel nach Hause schicken, sondern viel mehr noch, wenn die albanischen Fachkräfte irgendwann reich an Erfahrung wieder in die Heimat zurückkehren. Bestes Beispiel hierfür ist Lehrer Endrit Mulaj. Der 39-Jährige hat in Rostock Deutsch studiert und insgesamt 12 Jahre in Deutschland gelebt. Der Wunsch eine Familie zu gründen habe ihn dann 2010 doch wieder nach Albanien gebracht. Bereut hat er diese Entscheidung bislang nicht:

Shqipëria përfiton sipas Musa Ahmetit, jo vetëm nga ana e parave që emigrantët dërgojnë zakonisht në shtëpi, por edhe më shumë, në rast se emigrantët shqiptarë kthehen dikur përsëri në Shqipëri duke sjellë me vete përvojën e tyre. Një shembull për këtë është mësuesi Endrit Mulaj. 39-vjeçari ka studiuar në Rostock gjeranisht dhe jetoi 12 vjet në Gjermani. Dëshira për të krijuar familje e ktheu atë sërish në vitin 2010 në Shqipëri. Ai thotë se nuk është penduar për këtë vendim dhe se u thotë kursantëve që pasi të shkollohen më tej në Gjermani të kthehen sërish në Shqipëri, sepse Shqipërisë i duhen ekspertë të tillë në të gjitha fushat.