Gjermania nuk dënohet për shkelje të të drejtave të njeriut | Gjermania | DW | 01.07.2008
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Gjermania nuk dënohet për shkelje të të drejtave të njeriut

Magnus Gäfgen, vrasësi i një fëmije, dështoi me padinë e tij para Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut. Gjykatësit e Strasburgut nuk e dënuan dje Gjermaninë për shkelje të të drejtave të njeriut.

default

Magnus Gäfgen, i dënuar me burgim të përjetshëm

Në fund të vitit 2002 Gäfgen-i kishte rrëmbyer dhe kishte vrarë Jakob von Metzler-in, djalin njëmbëdhjetvjeçar të një bankieri. Gäfgen-i ia tregoi policisë vendin ku e kishte fshehur djalin vetëm pasi një specialist marrjesh në pyetje e kërcënoi me torturë. Tashmë djali kishte vdekur. Vendimi gjykatës evropiane për të drejtat e njeriut Gäfgen-i për mosdënimin e Gjermanisë nuk i lejon tashmë Gäfgen-it rihapjen e procesit të tij gjyqësor.

Vendimi i Gjykatës Evropiane për të drejtat e njeriut

Magnus Gäfgen nuk ka të drejtë që ta shohë veten si viktimë dhe ai nuk ka më kurrfarë mundësie për të kërkuar rifillimin e procesit të tij. Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut e rrëzoi dje në të gjitha pikat padinë e vrasësit të fëmijës. Që Gäfgen-i iu nënshtrua gjatë marrjes në pyetje një trysnie psikologjike masive, madje një trajtimi çnjerëzor, sepse u kërcënua me torturë, kjo sigurisht përbën shkelje të nenit tre të konventës evropiane për të drejtat e njeriut, thonë gjykatësit e Strasburgut; por, sipas tyre, drejtësia gjermane e ka konstatuar këtë fakt dhe ka shprehur keqardhjen duke larguar edhe deponimet e atëhershme të Gäfgen-it nga dosjet.

Europäischer Gerichtshof in Luxemburg

Gjykata Evropiane për të drejtat e njeriut

Gjermania nuk ka kryer shkelje as ndaj ndalimit të torturës dhe as ndaj së drejtës për një proces të drejtë, thuhet në vendimin e Strasburgut. Dhe tani për tani përfaqësuesja e qeverisë gjermane Almut Witting Vogel është e kënaqur me vendimin: "Gjykata konfirmoi sot gjykimin e qeverisë gjermane. Ajo tha, se procesi penal kundër apeluesit është kryer pa shkelje të të drejtave të njeriut dhe në përputhje me ligjin."

Opinioni i palës mbrojtëse

Magnus Gäfgen mëson për vendimin në qeli izolimi, ai është dënuar me burg të përjetshëm dhe e vuan dënimin në burgun e Schwalmstadt-it. Në rast se au do të kishte dashur të merrte pjesë në shpalljen e vendimit gjykatësit e Starsburgut nuk do ta kishin penguar, por me sa duket avokati i tij mbrojtës Dr. Michael Heuchemer parapëlqeu të mos ia paraqiste edhe një herë publikut vrasësin e fëmijës. Heuchemer është një avokat i ri, ambicioz, i cili nuk lë rast pa theksuar se për të, këtu bëhet fjalë para së gjithash për të luftuar për të drejtat e njeriut dhe për ndalimin absolut të torturës në interes të shoqërisë.

Prandaj ai nuk e vlerëson si humbje juridike vendimin e djeshëm kundër klientit të tij:"E rëndësishme është që pati një pranim të qartë të karakterit absolut dhe të papeshueshëm të ndalimit të torturës; ai ka hapur një diskutim. Për atë se çfarë synojmë ne konkretisht, se si e vlerësojmë, këtë nuk jam në gjendje ta bëj tani, lutem për mirëkuptim."

 • Data 01.07.2008
 • Autor Martin Durm
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/ETzZ
 • Data 01.07.2008
 • Autor Martin Durm
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/ETzZ