″Gjermania duhet të deglobalizohet″ - Kur zhvillimi ekonomik arrin kufijtë e tij | Gjermania | DW | 12.08.2010
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Gjermania

"Gjermania duhet të deglobalizohet" - Kur zhvillimi ekonomik arrin kufijtë e tij

Politikanët e kësaj bote bëjnë gjithçka për një zhvillim të madh ekonomik në vendin e tyre. Megjithatë gjithnjë e më shumë ekonomistë besojnë që janë arritur kufijtë e zhvillimit ekonomik

Pamje simbolike - Globalizimi

Pamje simbolike - Globalizimi

Shumë ekonomistë angazhohen për një zhvillim të qëndrueshëm që mbron ambientin dhe burimet natyrore. Niko Paech është një përfaqësues i kësaj ekonomie postzhvillimi. Ai nuk ka makinë, nuk ka televizor e as telefon mobil. Megjithatë ai nuk është i izoluar nga rrethina. Përkundrazi, ekonomisti nga Oldenburgu është një referent shumë i kërkuar. Shpesh ai udhëton, natyrisht me tren. Edhe pse udhëtimi me tren është më miqësor për mjedisin se udhëtimi me makinë prapëseprapë udhëtimet e tij me tren kanë dëmtuar bilancin e tij të dioksid karbonit.

Në foto, Prof. Niko Paech

Në foto, Prof. Niko Paech

"Aktualisht unë qëndroj përafërsisht tek 4,5 tonë."

Pa turnet e tij të ligjëratave ai do të kalonte vitin me më pak se tre tonë dioksid karboni. Kështu ai do të plotësonte detyrimin e tij si qytetar i globit për synimin e përcaktuar prej dy gradësh. Shkencëtarët kanë përllogaritur në të vërtetë se emisionet për kokë të njeriut në botë duhet të mbeten nën tre tonë në vit në mënyrë që ngrohja globale e tokës nga ndryshimet klimatike të kufizohet nën dy gradë Celcius. Aktualisht mesatarja gjermane është rreth 11 tonë për kokë të banorit.

"Vendeve të cilat shkaktojnë për kokë një të tretën e emisioneve tona të dioksidit karbonit, ne nuk mund t'ua shpjegojmë botën dhe t'iu themi se si funksionon mbrojtja e klimës. Njerëzve nga Kina dhe India mund t'iu tregojmë vetëm këtu në Gjermani se si mund të kalohet viti duke shkaktuar vetëm tre tonë Co2 dhe atë duke kënduar, duke qenë i lumtur dhe i shtensionuar."

Ai imagjinon një epokë të largimit nga gjërat e tepërta.

Pamje simbolike - Limuzinë luksoze në Monte Carlo

Pamje simbolike - Limuzinë luksoze në Monte Carlo

"Deri tani ka qenë gjithmonë kështu që njerëzitë në epokën moderne e kanë lidhur konceptin e tyre të lirisë me këto pyetje: Çfarë mund ende t'i lejojë vetes, çka krejt mund të blejë ende? Dhe një epokë e largimit nga gjërat e tepërta korrespondon me ndryshimin e këtj trendi duke thënë se nga cila ngarkesë mund të lirohem, e cila më kushton mua kohë, para, hapësirë, vëmendje dhe njëkohësisht kushton po ashtu burime ekologjike."

Ndërkohë që njerëzitë shkarkohen nga "konsumi i gjërave të tepërta" sipas mendimit të Niko Paech edhe induistria duhet të reduktohet përgjysëm.

"Gjermania duhet të deglobalizohet. Globalizimi të cilin e përjetojmë tani do të thotë që distanca në mes meje si konsumator dhe shumë prodhuesve të bëhet gjithnjë e më e madhe, më e ndërlikuar dhe të kalojë nëpër më shumë rrugë të cilat varen nga energjia. Ky globalizim është i dënuar të dështojë."

Shkak për këtë do të jetë ngritja drastike e çmimit të energjisë.

"Pastaj ne do të ndodhemi sërish në një situatë ku produktet nga rajoni megjithatë do të jenë në fund më të lira."

Park i prodhimit të energjisë me erë në Gjermani

Park i prodhimit të energjisë me erë në Gjermani

Qysh tani konsumatorët duhet të përqëndrohen më shumë tek prodhimet rajonale, këshillon Niko Paech. Ato kanë rrugë më të shkurtëra transporti dhe shkaktojnë më pak shpenzime energjitike.

Sektori energjitik luan një rol kyç në ristrukturimin ekonomik për të cilin angazhohen Paech dhe bashkëveprimtarët e tij. Ai është për energjitë e rinovueshme, por paralajmëron nga iluzionet se ato mund të ndikojnë në mbrojtjen e klimës dhe njëkohësisht të kontribuojnë për rritjen ekonomike:

"Nëse një impiant shtesë i energjisë me erë, të cilin e ndërtoj sot në të vërtetë do të ketë një efekt në mbrojtjen e klimës. Kjo do të thotë që mua do të më duhet në masë të njëjtë të nxjerrë nga funksioni energjitë bërthamore. Atëherë unë nuk do të kem zhvillim ekonomik. Në fund rezultati është i barabartë me zero."

Autor: Danhong Zhang / Esat Ahmeti

Redaktoi: Lindita Arapi

DW.COM

 • Data 12.08.2010
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Oiti
 • Data 12.08.2010
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink https://p.dw.com/p/Oiti