Ballkani Perëndimor me liri të pjesshme të mediave | Ballkani | DW | 01.05.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Ballkani Perëndimor me liri të pjesshme të mediave

Shqipëria dhe Maqedonia zënë vendet e fundit ndër 115 vende të Europës Qendrore dhe Lindore lidhur me lirinë e mediave. Ndër vendet e Ballkanit me mire paraqiten Serbia dhe në Mali e Zi.

default

Raporti i Freedom House merr në shqyrtim vendet e Europës Qëndrore dhe Lindore dhe e klasifikon atë si një rajon më “ liri të pjeshme të mediave”. Kriteret e vlerësimit të kësaj organizate në vlerësimit e saj për çdo rajon të botës janë kuadri ligjor, kontrolli i politikës dhe presioni ekonomik ndaj mediave të lira. Bazuar në këto kritere raporti i sapopublikuar vëren se në Europën Qëndrore dhe Lindore, rajon ku bën pjesë Shqipëria dhe vendet fqinjë, është shënuar një rënie e theksuar e lirisë në krahasim me një vit më parë.

Vendi i fundit në rajon klasifikohet Maqedonia kurse Shqipëria e parafundit. Sipas vlerësimive të Freedom House Shqipëria renditet në vendin e 51, Kosova në atë 49. Në gjendje më të mirë vlerësohet liria e shtypit në Bosnjë – Hercegovinë, që klasifikohet në vendin e 48-të. Më mirë paraqiten Mali i Zi dhe Serbia, që janë në vendin e 35-të. Në vend të fundit mbetet Maqedonia në vendin e 54-të.

Ndër 115 vende të Europës Qëndrore dhe Lindore që Freedom House ka skanuar këtë vit lidhur me lirinë e shtypit Serbia dhe Malin e Zi janë në vendin e 75-të, Kroacia në të 83-tin, Bosnjë e Hercegovina në të 95-in, Kosova në vendin e 97, Shqipëria në vendin e 107 si dhe Maqedonia e fundit në atë të 115-in.

Burime zyrtare nga Unioni i Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë pohojnë se arsyet për këtë klasifikim te Shqipërisë nga Freedom House janë kontrolli i mediave nga politika, presioni ekonomik i qeverisë ndaj mediave kritike dhe statusi informal i gazetarëve.

Autor: Ani Ruci

Redaktoi: Aida Cama