Niemcy: ułatwienia dla fachowców spoza UE | Niemiecka gospodarka, fakty, analizy, dane, prognozy | DW | 28.03.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Reklama

Gospodarka

Niemcy: ułatwienia dla fachowców spoza UE

Niemcy mają wprawdzie bezrobocie, ale odczuwają brak wykwalifikowanych pracowników. Rząd wychodzi naprzeciw gospodarce i wprowadza ułatwienia dla pracowników spoza UE.

Niemiecko-indyjska spółka: lekarstwo na brak fachowców?

Niemiecko-indyjska spółka: lekarstwo na brak fachowców?

Wysoko wykwalifikowani specjaliści zza granicy (spoza Unii Europejskiej) będą mogli w przyszłości łatwiej podejmować pracę zawodową w Niemczech. Jak utrzymuje Financial Times Deutschland (28.03.2012) rząd koalicyjny w Berlinie (CDU/CSU/FDP) doszedł do porozumienia w kwestii obniżenia górnej granicy zarobku, umożliwiającej podjęcie cudzoziemcom pracy - z jak dotąd 66 000 euro - do 44 800 euro rocznie. W tych grupach zawodowych, w których występuje dotkliwy brak rąk do pracy, górną granicę zarobków obniżono zgoła do 34 200 euro rocznie, podaje FTD powołując się na informacje z kół rządowych.

Nowy rodzaj wizy: na szukanie pracy

Griechenland Deutschland umwirbt Fachkräfte aus Krisenregion Südeuropa

Niemieckie firmy zabiegają o specjalistów zakże z UE, na przykład z Europy południowej

Financial Times Deutschland informuje o pewnym novum, a mianowicie o wprowadzeniu wizy dla poszukujących pracy. Ta wyjątkowa regulacja ma umożliwić cudzoziemcom spoza Unii Europejskiej, poszukującym pracy w Niemczech, przyjazd do Niemiec na sześć miesięcy, i to bez względu na posiadane kwalifikacje i uzyskiwane dotąd wynagrodzenie za pracę. Jedyny warunek polega na wykazaniu przez wnioskodawcę, że jest w stanie pokryć z własnej kieszeni koszty pobytu w tym okresie. Jeśli poszukujący pracy znajdzie zatrudnienie, to wówczas osiągany zarobek musi wynosić więcej, niż nowo określony próg wynagrodzenia.

Stały pobyt nagrodą za integrację

Symbolbild Fachkräftemangel

Fachowcy to ważny element architektury gospodarki

Osiągnięcie rocznych dochodów w wysokości 44 800 euro - jak donosi Financial Times Deutschland – ma zapewnić zagranicznemu specjaliście początkowo ograniczone do trzech lat prawo pobytu. Po upływie tego trzyletniego okresu pracownik nabywa roszczenie o pobyt stały. Jak utrzymuje gazeta, w przyszłości zwracać się będzie szczególną uwagę na znajomość języka niemieckiego przez pracownika zza granicy. Nowa regulacja – jak czytamy na łamach FTD – na zapewnić pracownikom, dobrze mówiącym po niemiecku, stałe prawo pobytu w RFN już po dwu latach pracy. Regulacja ta ma zachęcić specjalistów do podejmowania wysiłków integracyjnych, utrzymuje FTD, powołując się na koła polityczne.

ag / Andrzej Paprzyca

red. odp.: Małgorzata Matzke