1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW
УметностЦрна Гора

Сликање со кафе

Јелена Контиќ
22 април 2024

Во светот на Матан Вукчевиќ кафето не е само пијалок, туку и извор на инспирација, но и средство за работа. Академскиот сликар и професор во своето студио ѝ се препушта на креативноста која е истовремено и слободна и контролирана.

https://p.dw.com/p/4f2H7

Матан Вукчевиќ наместо да го пие кафето, со него слика. Во неговото студио во Подгорица создава слики на кои се прикажани жени:

„Го споив, така да кажам, називот кафе и жена, значи 'Слатка, без шеќер'. Некогаш тоа кафе е од Бразил, некогаш е од Африка, односно од разни делови на светот. Некогаш имам модели, некогаш ми позираат модели, понекогаш наоѓам мотив и инспирација за одредена жена врз основа на одредена фотографија, но ако се работи за актови, се трудам да нема вулгарност во нив.“

Акварелот со кафе не е лесна техника. Но, Матан ги знае нејзините тајни.

 

Повеќе во видеото!