#MyEscape | Сите содржини | DW | 15.02.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Сите содржини

#MyEscape

Стотици илјади луѓе пристигнаа во Германија бегајќи од војни и насилство. #MyEscape (Моето бегство) ги споделува нивните драматични лични приказни за бегството користејќи фотографии и видеа снимени од самите бегалци. (Видеото е на англиски јазик)

Гледај видео 42:37
Now live
42:37 минути

Стотици илјади луѓе избегаа во Германија. Бројките постојано растат, а приказните за бегството се драматични, единствени и шокантни- приказни кои денес се снимаат и споделуваат низ социјалните мрежи. Но, не од режисери или филмски екипи туку од самите бегалци. За повеќето, мобилниот телефон е главен услов за организацијата на бегството. Но тој е и средство за зачувување на споменот на оние кои останале, како и за снимање на фазите од нивното бегство. Безброј видеа кои го документираат патешествието на бегалците до Германија циркулираат низ социјалните мрежи. #MyEscape детално ви пренесува неколку од овие приказни на бегалците: за домовите кои ги оставиле зад себе, за заминувањето, тешкотиите при патувањето, нивното пристигнување во Германија, и конечно, нивните импресии од новата земја.
Бегалците самите ги опишуваат фотографиите и видеата, што дава потресна и блиска слика за овие луѓе, за домовите кои ги оставиле зад себе и за патувањето кое морале да го преземат во потрагата по безбедност.

Повеќе во Медија центарот

Прочитај го и ова