1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW
ПанорамаШвајцарија

Застанете и дишете

СН/дв
18 мај 2024

Куполата свети и пулсира. Идејата е да се соберат минувачите околу неа, и да дишат заедно во такт со пулсирањето. И така да се опуштат.

https://p.dw.com/p/4g1Ru
BdTD | Schweiz Kunstwerk von Dan Acher
Фотографија: Dan Acher/Fabrice Coffrini/AFP

Оваа инсталација со дијаметар од 15 метри наречена „Дишете“ е поставена на централниот отворен плоштад во Женева од уметникот и активист Ден Ахер. До 26 мај посетителите можат да го доживеат нејзиното пулсирање кое поттикнува да се вдиши шест секунди и да се издиши шест секунди и така петпати во минута. Уметничкото дело на тој начин поттикнува да се забави пред бурното темпо на секојдневниот живот.