1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW
КултураШпанија

Минливи гулаби на мирот

СН/дв
18 март 2024

Судбина со симболична моќ: Во Валенсија, Шпанија, овие две огромни скулптури на гулаби нема да го преживеат традиционалниот фестивал Фалас.

https://p.dw.com/p/4dpkj
BdT Spaniens Valencia feiert das Fallas-Fest
Фотографија: Eva Manez/REUTERS

Лас Фалас е пролетен фестивал кој се слави секој март во Валенсија, источна Шпанија. Познат е по своите монументални скулптури Фалас. Тие се мајсторски зиработени од хартија, картон и други запаливи материјали. Скулптурите најнапред  се изложени на улиците и плоштадите во градот - пред спектакуларно да бидат запалат на крајот на фестивалот, кој се наоѓа на листата на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на човештвото. Годинава Лас Фалас започна на 1 март а завршува на 19 март.