1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Капење во цветно море

СН/дв
4 април 2024

Секоја година е исто, но секогаш е убаво: сезоната на цутење на црешите е отворена!

https://p.dw.com/p/4ePK1
BdTD | Japan
Фотографија: Issei Kato/REUTERS

Цветниот раскош треба да ги израдува пчелите и другите опрашувачи - тоа е планот на природата. Но, расцутените цреши во моментов привлекуваат голем број посетители. Така е деновиве, на пример, во Вашингтон, во Бон и - како на оваа фотографија - во Токио. Во Јапонија уживањето во раскошот на пролетта има долга традиција. Цветот на црешата е симбол на убавина, но и на минливоста. Не е лошо да ги фотографирате додека сѐ уште се тука, како овие двајца млади луѓе во Токио.