#dw_BalkanBooster: „Шиптар“ и „Шка“ - зборови кои сеат омраза | Сите содржини | DW | 23.10.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Сите содржини

#dw_BalkanBooster: „Шиптар“ и „Шка“ - зборови кои сеат омраза

Дали зборот „Шиптар“ е навредлив? Некои велат не и аргументираат дека Шиптар е словенска изведенка од албанскиот збор „shqipetar“, кој Албанците го користат кога зборуваат за својата националност. Но, Албанците сметаат дека е навредлив. Во Србија со судска одлука употребата на зборот „Шиптар“ е дефинирана како говор на омраза. Но, и Албанците имаат погрден збор за Србите - „Shka” или „Shkau“.

Гледај видео 01:45