80 години Фолксваген-„Бубачка“ | Панорама | DW | 26.05.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

80 години Фолксваген-„Бубачка“

Од националсоцијалистички голем проект до автомобилско светско чудо: Пред 80 години Хитлер го постави темелот за производство на Фолксвагеновата „бубачка“ во Долна Саксонија. И, „бубачката“ вози, и вози, и вози...

Темелите на фабриката на Фолксваген во близина на Фалерслебен се поставени на 26 мај 1938 година. За конструкторот Фердинанд Порше со тоа почна подемот кон светски бренд. Автомобилот со „грпка“ станува симбол на германското економско чудо.

DW.COM

Реклама