70 години од Бухенвалд | Вести | DW | 15.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

70 години од Бухенвалд

*

Со спомен час во Бухенвалд, денеска е потсетено на 70-годишнината од изградбата на концетрациониот логор во тоа место. Министерот за култура на Тирнген Јенс Гебел на претседателот на меѓународниот комитет Бухенвалд-Дора, Бертранд Херц му ја предаде спомен-книгата со имињата на повеќе од 38 илјади загинати во овој логор. Имињата се откриени во десетгодишната интензивна работа во архивите во Германија, Шпанија, САД и Русија, изајви Гебел. Бухенвалд беше отворен на 15 јули 1937 година, за ослободен во април 1945 година и беше еден од најголемите концентрациони логорои во времето на нацизмот.