46 години од почетокот на изградбата на Берлинкиот ѕид | Вести | DW | 13.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

46 години од почетокот на изградбата на Берлинкиот ѕид

*

Германскиот главен град Берлин денеска одбележува 46 години од почетокот на изградбата на ѕидот, симболот на поделба на Германија по втората светска војна. На денот на одбележувањето актуелна е дебатата за наредбата на источно германските власти, да се стрела на некогашните германски внатрешни гарници. За време на викендопт во архивите на тајната полицијс на источна Германија, Штази, беше пронајден документ кој покажува дека за времето на комунистичкиот режим постоела безусловна наредба за стрелање врз секој кој ќе се обиде да побегне од земјата, вклучително жени и деца. Последниот претседател на ДДР, Егон Кренц во интервју за весникот „Билд„ негираше дека постоеле такви наредби.