40 години од смртта на Че Гевара | Вести | DW | 09.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

40 години од смртта на Че Гевара

*

Во Куба започна церемонијата на одбележување на 40 годишнината од смртта на револуционерниот водач Ле Гевара. Вршителот на должноста претседател, Раул Кастро, го означи почетокот на централната манифестација во градот Санта Клара. Од ова место во 1958 година комунистите под водство на Гевара ја започнаа борбата против силите на диктаторот Фуленсио Батиста. Гевара беше убиен на 9 октомври 1967 година во Боливија.