18 години од падот на Берлинскиот ѕид | Вести | DW | 09.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

18 години од падот на Берлинскиот ѕид

*

На 18 годишнината од падот на Берлинскиот ѕид сојузниот парламент донесе одлука за изградба на споменик на слободата и единството во германскиот главен град. Споменикот треба да потсетува на мирната револуција во 1989 година. Министерот за сообраќај Волфганг Тифензе во чија надлежност е и обновата на истокот на земјата зборуваше за состојбата со германското единство. Тој нагласи дека источниот дел на земјата сеуште е одалечен од константен подем германци. Претседателот на парламентот Норберт Ламерт го означи 9 ноември како ден, кој како никој друг досега ги одбележува изворедните достигнувања и слаби точки на германската историја. Денеска е и 69 годишнина од така наречената Ноќ на погромот од 9 ноември 1938 година, кога Националсоцијалистите употребија дотогаш невидено насилство врз еврејското население.