Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Џон Фицџералд Кенеди

Џон Кенеди, 29 мај 1917- 22 ноември 1963, е 35 претседател на САД, познат и под иницијалите ЏФК.

Демократот Кенеди беше претседател на САД од јануари 1961 до неговото убиство во ноември 1963 година во Далас. Неговото претседателство го бележат големи тензии со СССР и Куба и превирања во домашната политика како резултат на движењето за човекови права. До денес важи за еден од најпопуларните и најзначајни претседатели во историјата на САД. Зад неговото убиство останаа да се влечат многу теории на заговор.