Џиновски астероид прелета покрај Земјата | Панорама | DW | 01.06.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Џиновски астероид прелета покрај Земјата

Вчера (31.05) огромен астероид прелета во непосредна близина на Земјата, на околу само 5, 8 милиони километри од Сината планета. Во случај на судир со Земјата, ќе предизвикаше огромни пустошења.

Еден џиновски астероид со дијаметар долг речиси 2,7 километри вчера попладнето ја прелета Земјата, но на релативно безбедна оддалеченост, соопшти НАСА.

„Астероидот се приближи најмногу на 5,8 милиони километри од Земјата, односно на далечина еквивалентна на 15 пати од растојанието меѓу Земјата и Месечината“, истакнаа од американската вселенска агенција НАСА.

„Следниот пат астероидот треба да помине покрај Земјата на 12 јули 2028 година и тогаш ќе биде оддалечен 73 милиони километри“, соопштува НАСА. Агенцијата со помош на современа технологија откри дека џиновскиот астероид наречен 1998 КуЕ2 има и свој сателит, како што Земјата ја има Месечината. Сателитот на астероидот, според мерењата, има радиус од 600 метри.

Астероидот 1998 КуЕ2 беше откриен во 1998 година од научниците во Институтот за технологија во Масачусец. Во случај на судир со Земјата, ќе предизвикаше огромни пустошења. Астрономите од НАСА веќе ги категоризираа повеќе од 98 проценти од астероидите во опкружувањето на Земјата, кои имаат пречник од повеќе од еден километар. Вкупно се категоризирани 9500 астероиди со различна големина. Се претпоставува дека тоа се само десет проценти од сите астероиди кои постојат.