Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Џенерал Моторс

Џенерал Моторс позната и под кратенката ЏМ е американска мултинационална компанија со седиште во Детроит која воглавно се занимава со производство на возила.

Компанијата е основана на 16 септември 1908 година од Вилиам Дјурант, сопственик на Бјуик. Во следните години кон фирмата се спојуваат Кадилак и Шевролет. Денес се смета за најголем светски производител на возила кој обединува шест производители. Компанијата банкротира во 2009 година, а американското министерство за финансии интервенира со 49,5 милијарди долари за нејзин спас.

Покажи повеќе написи