Ќе се намали бројот евро-пратеници | Вести | DW | 11.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Ќе се намали бројот евро-пратеници

*

Европскит парламент со големо мнозинство се согласи за намалување на бројот пратеници. Од следните евро-избори во 2009 година, во него ќе седат 750, место сегашните 785 претставници на земјите членки на Унијата. 17 држави, меѓу нив и Германија, ќе загубат дел од сегашните мандати. Против реформата беа пред се Полска и Италија. Нејзиниот премиер Романо Проди сепак најави дека на самитот на Унијата во наредната недела во Лисабон, нема да ја блокира реформата.