Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Њујорк; САД

Њујорк или Њујорк сити е град со најголем број жители во САД, а истовремено е и политички и финансиски центар и седиште на Обединетите нации.

Според пописот од 2010 година, во потесното градско подрачје на Њујорк живеат околу 8,2 милиони жители, додека во поширокото речиси 20 милиони. Симболи на градот се Статуата на слободата, Волстрит, Бруклинскиот мост, Емпајер стејт билдинг, Тајмс Сквер, Бродвеј и Централ парк. Првичното име на градот било Нов Амстердам, а преименуван е во Нов Јорк (Њујорк) од страна на Англичаните во 1164 година.

Покажи повеќе написи