Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Љубљана

Љубљана е главен и најголем град во Словенија и нејзин административен, културен и политички центар.

Потеклото на името Љубљана е нејасно. Градот за првпат се појавува во аналите под римското име Емона. Подоцна, за време на Австро-унгарското владеење го добива германското име Лајбах. Љубљана има околу 28 илјади жители.

Покажи повеќе написи