Југоисточна Европа напредува | Вести | DW | 08.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Југоисточна Европа напредува

*

Учесниците на Кроација-самитот 2007-ма во Дубровник се согласија дека југоистокот на Европа економски и политички напредува, но дека се потребни дополнителни напори за тоа подрачје од “потрошувач на безбедноста” да стане нејзин “извозник”. Завршниот дел на дводневниот собир беше посветен на расправата за безбедноста и стопанскиот развој на регионот, за што, покрај политичките претставници, излагања имаа и бизнисмени од југоисточна Европа.

Највисоките преставници од регионот, како и од САД и НАТО, се согласија дека иднината на овој дел на Европа е во трансатлантските интеграции, односно членство во ЕУ и НАТО.