1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Јосип Броз Тито

Јосип Броз, 7 мај 1892- 4 мај 1980, познат и под прекарот Тито, е југословенски комунистички револуционер и државник.

За време на Втората светска војна, Тито го предводи партизанското движење против германската окупација на тогашна Југославија. По војната е избран најпрво за премиер а потоа и за претседател на Социјалистичка Југославија. Акцентот на неговата политика е во помирувањето (братство-единство) меѓу народите на Југославија. Критикуван е како авторитарен лидер и диктатор. На просторите на поранешна Југославија се уште ужива голема популарност и се смета за обединувачка фигура.

Покажи повеќе написи