Јордан парламентарни избори | Вести | DW | 20.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Јордан парламентарни избори

*

Во Јордан денеска се одржуваат избори за нов состав на парламентот. 2,5 милиони жители имаат право на глас. Во трката за 110 места во парламентот учествуваат 850 кандидати, меѓу нив 199 жени. На вторите парламентарни избори по крунисувањето на кралот Абдула се очекува дека мнозинство повторно ќе освојат партиите блиски до кралот. Исто како и на изборите во 2003, најсилен опозициски фронт е политичкото крило на мислиманското братство.