Јован Павле Втори - Суперстар | Панорама | DW | 13.09.2005
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Јован Павле Втори - Суперстар

Во родната земја на Јован Павле Втори , се случува вистински бум во продажбата на книги , филмови и носачи на звук со молитвите и песните на починатиот папа

default

Тоа беше како слика од старите времиња , кога луѓе во бели одори излегуваа на прозорецот на бискупската палата во Краков а младите луѓе собрани пред неа пееја. Собирањето под прозорецот беше 20 годишна традиција на аџиите кои доаѓаа во старата бискупија на папата Јован Павле Втори . Меѓутоа сликата од минатото е видоизменета.

Новото собирање под прозорецот го предоводи оскаровецот Џон Воит , кој игра во улогата на Јован Павле во новата полскско американско италијанска телевизиска серија за животот на Карол Војтила .

Продукцијата на серијата опфаќа 150 актери , 3500 статисти и буџет вреден 20 милиони евра. Таа треба да се појави на телевизиските екрани до крајот на годината , поточно во времето на празнувањето на Божиќ.

Папата Јован Павле Втори неполни шест месеци по неговата смрт во татковината полска е вистинска суперзвезда . Се снимаат и прикажуваат филмови за неговиот живот , а се продаваат и голем број компакт дискови и ДВД поврзани со неговото дело .

Така на пример Пољаците непосредно по смртта на својот омилен сонародник , имаа можност уште еднаш преку емоционалните сцени на филмот “ Карол- Човекот , кој стана папа“ подобро да го запознаат човекот Карол Војтила .

Песните и молитвите на полскиот папа во неговата татаковина можат да се најдат насекаде . Сеедно дали станува збор за магазини за внатрешен дизајн или класични женски списанија , во сите од нив можат да се најде подарок ЦД со патувањата на Јован Павле Втори во Полска . И што е поважно ваквите компактискови ги зголемуваат тиражите на списанијата .

Ако на ова се придоде и реакцијата на издавачките куќи кои продаваат голем број примероци од новите но и од старите книги на Папата , кои веднаш по неговата смрт добија нови насловни страници и видоизменет дизајн , тогаш сликата за Јован Павле Втори како суперстар е комплетна .

Со други зборови оној кој е во потрага по “ Д бест оф Карел Војтила“ во Полска има навистина голем избор .